Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
Κρίνεται η επιστροφή των Δώρων στους συνταξιούχους

Τα Δώρα των συνταξιούχων, δηλαδή η 13η και 14η σύνταξη ειδικά για τις επικουρικές, κρίνονται την επόμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Το θέμα επανήλθε μετά τις αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (Α.Π.), ο οποίος προέταξε το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και την ευστάθεια της οικονομίας, για να κρίνει ότι δεν μπορούν να αποδίδονται τα Δώρα εάν κινδυνεύει γενικότερα το Ασφαλιστικό Σύστημα και, προηγουμένως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ότι τουλάχιστον για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 πρέπει να αποδοθούν τα Δώρα (και στις Κύριες συντάξεις). Τα γνωστά αναδρομικά για τα οποία οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα Πρωτοδικεία με αγωγές, ενώ με νόμο το 2020 (ν.467/20 του κ.Βρούτση) ετέθη σαν τελική ημερομηνία προσφυγής η 30η Ιουνίου 2020, πέραν της οποίας ουδείς έχει δικαίωμα δικαστικής προσφυγής).

Το θέμα θα συζητηθεί της επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου στη συνεδρίαση του ΑΕΔ, συνεδρίαση η οποία έχει οριστεί για την έδρα του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) στην οδό Πανεπιστημίου.

Την ίδια ημέρα η ΓΣΕΕ διοργανώνει 24ωρη Γενική απεργία με οικονομικά αινίγματα, ενώ η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) που μετέχει στις κινητοποιήσεις διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό στις 11 το πρωί στις 17/4/2024 έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Από την απόφαση αναμένεται να κριθεί τόσο η καταβολή των Δώρων, τουλάχιστον επί των επικουρικών, αλλά και η δυνατότητα διεκδίκησης των αναδρομικών για την περίοδο 2015-16 επί των κύριων συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι σαν δικαίωμα παραμένει η καταβολή των Δώρων. Μένει να στοιχειοθετηθεί ότι η οικονομία αντέχει προς τούτο. Δηλαδή δεν έχει παρά η πλευρά των (δικηγόρων των) συνταξιούχων να επικαλεστεί την κυβερνητική ρητορική για τις (υψηλές) οικονομικές επιδόσεις, να συνομολογήσουν ότι παρήλθε η εποχή των μνημονίων και ότι από τα επιτεύγματα στη οικονομία πρέπει να δοθούν αντιπαροχές και «Δώρα» στην κοινωνία.

Εξάλλου, η κυβέρνηση στερεί από νέους πόρους το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ με την δημιουργία του νέου κεφαλαιοποιητικού ΤΕΚΑ όπου ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και εντάσσονται προαιρετικά οι νέοι έως 37 ετών, ενώ δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την καταβολή τν συντάξεων από δημόσιους πόρους. Δηλαδή το δημόσιο έχει την οικονομική ευχέρεια και αναγκαίους-διαθέσιμους πόρους να εγγυηθεί τις συντάξεις για τα επόμενα 60 χρόνια (αναλογιστικό έλλειμμα 78 δις ευρώ από την απόσυρση των νέων ασφαλισμένων από το ΕΤΕΑΕΠ).

Αφού υπάρχουν εγγυήσεις και διασφαλίσεις για ένα τόσο μεγάλο ποσό (αναλογιστικό έλλειμμα για την ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων), κατά μείζονα λόγο υπάρχει περιθώριο και ευχέρεια για την καταβολή των Δώρων επί των επικουρικών (τουλάχιστον).

Κατά συνέπεια, η επιστροφή των Δώρων κρίνεται από την εκπόνηση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών και την επικύρωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί, πλέον, να ισχυριστεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο οικονομικής αποσταθεροποίησης. Ειδικά όταν έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς Οίκους…

Πηγή