Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
Συλλαλητήριο στις 7 Νοεμβρίου στις 12:30 στο Υπουργείο Εργασίας

Οικονομικός, Πανδημικός και πληθωριστικός «ρατσισμός»

σε βάρος των Συνταξιούχων

-Στην οικονομική κρίση επιλεγήκαμε σαν τα «εύκολα θύματα» και πληρώσαμε το μεγαλύτερο κόστος. Είχαμε ονομαστικές περικοπές στις συντάξεις μας έως και στο 50%. Παράλληλα δε, αυξήθηκε το 2015 η εισφορά Υγείας από 4% στην κύρια σύνταξη σε 6% που επεκτάθηκε και στις επικουρικές

-Στην υγειονομική κρίση (κορονοϊός), απροετοίμαστο καθώς ήταν το Σύστημα Υγείας (ΜΕΘ κ.λπ.), πληρώσαμε το μεγαλύτερο «φόρου» σε θανάτους.

-Στην πληθωριστική κρίση τα είδη πρώτης ανάγκης, αγαθά που χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά οι συνταξιούχοι, ακρίβυναν άνω του 35% (ρεύμα, φυσικό αέριο, γιαούρτι, ψωμί, μακαρόνια, κοτόπουλο, πατάτες, λαχανικά κ.α.)

- Όλο αυτό το διάστημα των 14 ετών είχαμε τεράστιες απώλειες σε ζωές, σε χρήμα, σε αξιοπρέπεια! Βιώνουμε μια ρατσιστική αντιμετώπιση εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων. Βιώσαμε αλλεπάλληλες περικοπές με μείωση του εισοδήματός μας από 45% έως 50%.

Η ανωτέρω παράθεση είναι τα «βήματα στου κακού τη σκάλα» που έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των συνταξιούχων σε φτωχοποίηση.

Δεν πάει άλλο!

 Θέλουμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας, τουλάχιστον για την περίοδο της ακραίας ακρίβειας (2021-2022) σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους.

 Το τρικ της «προσωπικής διαφοράς», βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές περιόδους των μνημονίων όταν τα σχέδια νόμων ερχόταν γραμμένα από το εξωτερικό, δεν μας λένε τίποτε. Έχουν το θράσος να λένε σε εμάς που χάσαμε το 40% ή 50% των ονομαστικών αποδοχών, ότι «κακώς παίρνετε και αυτά που παίρνετε γιατί οφείλετε τη θετική προσωπική διαφορά».

Αιδώς κύριοι της κυβέρνησης!

Απευθυνόμαστε προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να ασχοληθούν με τα προβλήματα των συνταξιούχων.

  • Μέτρα για την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια (πληθωρισμό, ενεργειακό κόστος). Μείωση έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Αυξήσεις την 1/1/2023 σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς εξαιρέσεις με  «το τρικ της  θετικής προσωπικής διαφοράς» και εξάλειψή της νομοθετικά στο μέλλον.
  • Καταβολή σε δόσεις των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς με φορολόγηση στη πηγή.
  • Επαναχορήγηση του επιδόματος Γάμου (10%), σύμφωνα με την 102 ΔΣΕ και τη διάταξη του Ν.4387/2016.
  • Αποκατάσταση επικουρικών συντάξεων διαφόρων ταμείων (πχ ΤΕΑΠΕΤΕ)
  • Προώθηση του επανυπολογισμού συντάξεων που βρίσκονται σε αβέβαιη εκκρεμότητα (πχ ΗΣΑΠ). 
  • Μέτρα περιορισμού της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης που ανέρχεται τελικά στο 50% έναντι της νόμιμης συμμετοχής του 25%.
  • Επαναφορά στο 4% της εισφοράς υγείας και μόνο επί των κύριων συντάξεων όπως ίσχυε μέχρι το 2015 που από το 2016 ανέρχεται στο 6% σε αμφότερες τις συντάξεις.
  • Κατάργηση της επιπλέον φορολογίας με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ).

Την Δεύτερα 7 Νοεμβρίου στις 12:30 το μεσημέρι καλούμε τους συνταξιούχους σε Συλλαλητήριο Απόγνωσης και Διαμαρτυρίας για τους ανάλγητους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε βάρος των συνταξιούχων έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Η μαζική συμμετοχή στη Συγκέντρωση

είναι αναγκαία για το σταμάτημα

της οικονομικής και κοινωνικής μας απαξίωσης

Η Δράση μας θα συνεχιστεί, δύο μέρες μετά (9/11) με την συμμετοχή     στη Γενική Απεργία που διοργανώνει η ΓΣΣΕ, η ΑΔΕΔΥ

και τα Εργατικά Κέντρα.

Το Γραφείο Τύπου

Πηγή: ΑΓΣΣΕ