Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
ΑΓΣΣΕ: Επανυπολογισμός των συντάξεων των προ του Ν.4387/2016 συνταξιούχων

            Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

 Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/11/2021 στα Γραφεία της Συνομοσπονδίας σύσκεψη εκπροσώπων  Ομοσπονδιών και Προεδρων Οργανώσεων , μελών της Α.Γ.Σ.Σ.Ε., παρουσία του Νομικού συμβούλου της κ. Βασίλειου Νικολετάκη.

Έγινε ανάλυση του θέματος σε βάθος, διατυπώθηκαν απόψεις από όλους τους συμμετέχοντες και αναμένεται σχετική πρόταση του Νομικού συμβουλίου επί του πρακτέου.

 Κοινός τόπος των απόψεων που διατυπώθηκαν, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συνοπτικά:

  1. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των προβλέψεων του νόμου κρίθηκε από το ΣτΕ συνταγματικός.
  2. Ο τρόπος με τον οποίον πραγματοποιήθηκε ο επανυπολογισμός από τον ΕΦΚΑ, όχι μόνο δεν στηρίζεται στις προβλέψεις των διατάξεων του νόμου αλλά και κατάφωρα τις  παραβιάζει.
  3. Δεν συνυπολογίστηκαν όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου (πρόσληψη- συνταξιοδότηση), ούτε τα εξαγορασθέντα (στρατού- σπουδών κ.τ.λ.) , ούτε τα χρόνια εργασίας σε βαρέα και ανθυγιεινά.
  4. Συνακόλουθα δεν ελήφθη υπόψη ότι για όλα τα ανωτέρω έχουν καταβληθεί υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές εκείνων του ΙΚΑ για εργαζομένους ΔΕΗ- ΔΕΚΟ, Τραπεζών κ.τ.λ.
  5. Δεν εμφανίζεται τα εκκαθαριστικά σημειώματα των νέων συντάξεων το επίδομα Γάμου με δυσμενείς επιπτώσεις κατά τον επανυπολογισμό στις διαμορφωμένες διάφορες (θετική ή αρνητική) σε βάρος των συνταξιούχων.
  6. Σε συνταξιούχους συγκεκριμένης ΔΕΚΟ δεν έχει γίνει καν επανυπολογισμός.

Επί των προτάσεων του Νομικού Συμβούλου θα σας ενημερώσουμε ευθείς ως λάβουμε την γνωμοδότησή του.