Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
Συντάξεις: «Κλείδωσαν» οι αυξήσεις – Ποιοι παίρνουν έξτρα 150 ευρώ το μήνα

Για περισσότερους από 400.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός βγάζει αυξήσεις που θα φανούν στην τσέπη και θα ξεπερνούν τα 150 ευρώ το μήνα για όσους αποχώρησαν με 40 έτη και η αρχική τους σύνταξη υπολογίστηκε με μισθό πάνω από 2.100 ευρώ, ενώ όσοι είχαν μικρότερους μισθούς και λιγότερα έτη θα πάρουν αυξήσεις που κατά μέσο όρο είναι στα 80 ευρώ το μήνα.

Για περίπου 550.000 συνταξιούχους θα αυξηθεί μεν η ανταποδοτική σύνταξη λόγω των βελτιωμένων συντελεστών, όχι τόσο όμως ώστε να ξεπεραστεί το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να έχουν «καθαρή» αύξηση στην τσέπη. Για αυτήν την κατηγορία όμως το έμμεσο κέρδος που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης είναι ότι συντομεύει κατά πολύ ο χρόνος που θα πάρουν καθαρή αύξηση στην τσέπη. Για πολλούς θα γίνει εντός του 2023, που με τα έως τώρα δεδομένα ξεπαγώνει η εισοδηματική πολιτική και θα μπορούν να δίδονται κάθε χρόνο αυξήσεις συντάξεων. Χωρίς τον επανυπολογισμό που γίνεται τώρα και αποκαθιστά εν μέρει τις συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη, οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να περιμένουν τις αυξήσεις αρκετών ετών μετά το 2023 για να δουν κέρδος στην τσέπη, γιατί πρώτα θα έπρεπε οι αυξήσεις να φτάσουν στο ποσό της προσωπικής διαφοράς και ό,τι έπαιρναν στη συνέχεια θα πήγαινε στην τσέπη.

Η προσωπική διαφορά είναι ένα «συμπλήρωμα σύνταξης» που δόθηκε το 2019 με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου σε 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν μείωση σε σύγκριση με τη σύνταξη που έπαιρναν ως το 2018. Αυτό το συμπλήρωμα κάλυψε τη μείωση αλλά δεν ήταν βέβαιο ότι θα έμενε για πάντα, καθώς είχε αποσυνδεθεί από την παλιά σύνταξη και ονομάστηκε ποσό «προσωπικής διαφοράς» από την παλιά σύνταξη για τον κάθε συνταξιούχο.

Πηγή