Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους

Η ασφαλιστική ικανότητα των εμμέσων μελών ανανεώνεται κατ’ ασφαλιστικό έτος μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
Μπορείτε να υποβάλλετε το αίτημα σας  στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr  -> ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ -> ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΕΜΜΕΣΟΥ ΜΕΛΟΥΣ  και
θα κάνετε απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στα προστατευόμενα μέλη (σύζυγο ή παιδιά)

Απαραίτητη προυπόθεση είναι οι κωδικοί taxis net  του άμεσα ασφαλισμένου.

  • Μέσω της πλατφόρμας αυτής, κάθε άμεσα ασφαλισμένος ή συνταξιούχος μπορεί, με χρήση των κωδικών του taxisnet, να αιτηθεί και να αποδώσει ασφαλιστική ικανότητα σε σύζυγο και τέκνα και να τα απογράψει παράλληλα στο φορέα, αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν έχει συμβεί. Θα πρέπει να ακολουθήσει τις αναρτημένες οδηγίες χρήσης της υπηρεσίας και να διαθέτει τα στοιχεία ταυτοποίησης του μέλους οικογενείας του. Αν πρόκειται για σύζυγο Έλληνα/Ελληνίδα υπήκοο, χρειάζονται τα στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου και ο δήμος οικογενειακής μερίδας, ενώ για υπήκοο Ε.Ε. τα στοιχεία του διαβατηρίου και για υπήκοο τρίτης χώρας τα στοιχεία του διαβατηρίου και της άδειας παραμονής. Σημειώνεται ότι σε συζύγους άνω των 67 ετών χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα αορίστου χρόνου. Αν πρόκειται για τέκνο και ειδικότερα άνω των 18 ετών, πέρα από τα ανωτέρω χρειάζεται να δηλωθεί το ΑΦΜ του και αν είναι φοιτητής, ο αριθμός ακαδημαϊκής ταυτότητας.
  • Με την ολοκλήρωση της καταχώρησης των στοιχείων και της υποβολής της αίτησης, εφόσον όλοι οι έλεγχοι ολοκληρωθούν επιτυχώς, το αποτέλεσμα θα είναι ένα από τα 3 κάτωθι σενάρια:

α) Το έμμεσο μέλος δεν είναι απογεγραμμένο αλλά διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, οπότε απογράφεται.
β) Το έμμεσο μέλος είναι απογεγραμμένο αλλά δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, οπότε του αποδίδεται ασφαλιστική ικανότητα.
γ) Το έμμεσο μέλος δεν είναι ούτε απογεγραμμένο, ούτε διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, οπότε απογράφεται και του αποδίδεται ασφαλιστική ικανότητα.