Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
Ευτυχώς κατάλαβαν το λάθος τους και επανορθώσανε!

Aντίστροφη μέτρηση  δυο μηνών για το επιχειρούμενο  ξεμπλοκάρισμα της πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων ξεκίνησε μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη περί άμεσης καταβολής προσωρινής σύνταξης στο ύψος της εθνικής σύνταξης (345 ευρώ -384 ευρώ).

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από διευκρινίσεις κύκλων του Υπουργείου Εργασίας, η νέα αυτή "προσωρινή" σύνταξη  (η οποια θα θεσπιστεί με ειδική διάταξη και θα αρχίσει να δίδεται σε δύο μήνες) δεν καταργεί το υφιστάμενο "καθεστώς" υπολογισμού  προσωρινής σύνταξης, αλλά εισάγει ένα στάδιο πριν την καταβολή της (σ.σ. της προσωρινής σύνταξης), προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία καταβολής μίας σύνταξης "έναντι" της προσωρινής και όχι μόνο της οριστικής σύνταξης.    

Πρόκειται, δηλαδή, για μία "προ-προσωρινή" σύνταξη, όπως τη χαρακτήρισαν στο Capital.gr στελέχη των ταμείων,  η οποία θα ανέλθει στο επίπεδο της "κατώτατης", δηλαδή της εθνικής σύνταξης, την οποία δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι έχουν κλείσει τουλάχιστον από 15 έως 20 χρονια ασφάλιση και ανέρχεται από τα 345 έως τα 384 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης).  

Μ΄άλλα λόγια, η  λήψη της "προ-προσωρινής" σύνταξης όχι μόνο δεν  αποκλείει τη λήψη προσωρινής σύνταξης, αλλά, αποτελεί ένα πρώτο σκαλοπάτι προς αυτήν και, φυσικά, προς τη λήψη της οριστικής σύνταξης.

Πρέπει να σημειωθεί πως η  προσωρινή σύνταξη θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τον υφιστάμενο τρόπο  (δηλ. στο 70%-  80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου πριν τη συνταξιοδότησης) , ενώ παραμένει, φυσικά, ίδιος και ο τρόπος υπολογισμού της οριστικής σύνταξης (δηλ. βάση του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση).

Πηγή